Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

A népegészségügyi hatóság az idei évben kiemelt munkatervi feladatként a gluténmentes diétát biztosító közétkeztető főzőkonyhákon végzett szúrópróbaszerű hatósági ellenőrzéseket laboratóriumi vizsgálattal kiegészítve.

A kiemelt hatósági ellenőrzés során az egész ország területéről 79 db ebéd ételminta került laboratóriumi vizsgálatra a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központban. A vizsgálat célja volt a közétkeztetésben felszolgált gluténmentes ebéd glutén tartalmának laboratóriumi ellenőrzése. A glutén egy gabonafélékben található fehérje, amely bizonyos betegségek és állapotok esetén káros hatást fejthet ki a szervezetben. Ezekben a helyzetekben indokolt a glutén fogyasztásának kerülése, esetleg teljes kiiktatása az étrendből, hiszen vannak olyan állapotok, amelyekben igen kis mennyiségű glutén is jelentős egészségi kockázatot jelent

A vizsgált 79 db ebéd mintából 78 nem tartalmazott kimutatható mennyiségű glutént. Egy minta esetében ugyan kimutatható volt a glutén, azonban annak mennyisége jelentősen a vonatkozó 20 mg/kg-os határérték alatt volt. (8,9 mg/kg).

A laboratóriumi vizsgálat alapján megállapítható, hogy minden ellenőrzés alá vont főzőkonyha megfelelő minőségben szolgáltatott ételt a gluténmentes diétát igénylők részére, így azok biztonságosan fogyaszthatók diéta esetén.  

Minden jog fenntartva © 2024 Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít