GLP
Tel.: +36 1 476 1100
Fax.: +36 1 476 1390
Cím: 1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.
Levélcím: 1437 Budapest, Pf. 839.
ECNIS
Környezeti rákkockázat, táplálkozás és egyedi fogékonyság Environmental cancer risk, nutrition and individual susceptibility (ECNIS)

Célkitűzés:

A 2005 óta folyó 5 éves program célja annak feltárása, hogy környezeti és táplálkozási kémiai expozíciós tényezők és genetikai hajlamosító tényezők hogyan befolyásolják az expozícióval összefüggésbe hozható daganatos betegségek kockázatát, és ismeretükben hogyan lehet csökkenteni a daganatos megbetegedések előfordulását Európában. Ennek keretében expozíciós biomarkerek és betegség bioindikátorok kutatása, módszerek fejlesztése, összehangolása és alkalmazása történik.

Eredmények:

Az osztály az "Expozíciós biomakerek" laboratóriumi kutatási és a "Rák prevenció" molekuláris epidemiológiai jellegű munkacsoportok tevékenységében vett részt. A DNS addukt kimutatási módszerek fejlesztése céljából a 32P-postlabelling módszernél radioizotóp felhasználás csökkentését és egyúttal mintakapacitás növelését célzó kutatást folytattak, és részt vettek az ezzel kapcsolatos konzorciumi körvizsgálatban. Közreműködtek PAH-DNS addukt biomarker meghatározását célzó új immunesszé kidolgozásában és laboratóriumi validálásában. Befejezték 26 metabolizmus és repair gén polimorfizmusának meghatározását a dohányzás okozta DNS addukt képződéssel összefüggésben 150 fős mintahalmazon, és elkezdték az eredmények statisztikai feldolgozását a génkombinációk rizikóelemzése céljából. Részt vettek szakirodalmi áttekintés írásában expozíciós biomarkerek validálása témában, a dolgozat angol nyelvű nemzetközi szakfolyóiratban megjelent. Angol nyelvű kéziratot írtak a TP53 tumor szuppresszor génnel kapcsolatos kutatási eredményeikről, a kéziratot nemzetközi szakfolyóirathoz nyújták be 2009-ben. Eredményeikről konzorciumi részjelentéseket állítottak össze, és hazai és nemzetközi tudományos fórumokon számoltak be.

Friss publikációk
ANNA PALDY AND JANOS BOBVOS
Central European Journal of Occupational and Environmental Medicine 2014; 20(1-2):51-67
Archív publikációink
Szakmai Kapcsolatok
Kiemelt Feladataink
Projektek
Válassza ki a fenti lenyíló menübol a projektet, melyre kiváncsi!
Korábbi honlapunk
Korábbi honlapunk a www.oki.antsz.hu címen érhető el!