GLP
Tel.: +36 1 476 1100
Fax.: +36 1 476 1390
Cím: 1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.
Levélcím: 1437 Budapest, Pf. 839.
Nanorészecskék egészségre gyakorolt hatása
A Toxikológiai Főosztály "Nanorészecskék egészségre gyakorolt hatása" témában folytat kutatást.

Témafelelős: Szalay Brigitta

Több tanulmány alapján a nanopartikulumok egyik leggyakoribb expozíciós útja az inhaláció. Ezen anyagok a légutakból a véráramba jutva, elérhetnek létfontosságú szerveket (agy, vese, szív) és így a tüdőkárosodáson kívül, létfontosságú szervek károsodását okozhatják. Célul tűztük ki a vas(III)oxid, nikkeloxid és cinkoxid nanopartikulumok - elsősorban tüdőre gyakorolt - hatásának vizsgálatát in vivo és in vitro toxikológiai módszerekkel.

A nanorészecskéket tartalmazó anyagok hatása lehet (akutan vagy krónikusan) toxikus, okozhatnak lokálisan irritációt, vagy lehet mutagén, illetve karcinogén. Eljutva távoli szervekbe, tartós, ismételt expozíció révén kardiális, cerebrális, renális károsodásokkal is számolni lehet. A kapott eredmények adatokat szolgáltathatnak a munka-és lakókörnyezeti kockázatbecsléshez és megelőzéshez.

A nanorészecskék egészségre gyakorolt hatásának vizsgálata azért is szükségszerű, mert szerepük a közeljövőben kiterjed egyrészt a gyógyításra (rákellenes gyógyszerek csökkent mellékhatású generációinak kifejlesztése, AIDS elleni vakcinák hatásfokának javítása, továbbá szövetbarát implantátumok előállítása) másrészt az orvosi diagnosztikára (kis koncentrációban jelenlévő kábítószerek kimutatása vérből).

1.5.2.2. Ösztrogén receptor polimorfizmusának vizsgálata aurával járó és aura nélküli migrénes betegek esetében.

Témafelelős: Dr.Karcagi Veronika, Dr. Pándics Tamás

Az aurával járó migrénes betegek esetében gyakrabban előforduló cerebrovascularis események hátterében álló tényezők közül az ösztrogén receptor polimorfizmus vizsgálatát, illetve a migrén hátterében álló környezeti tényezők szerepét vizsgáljuk.
Friss publikációk
ANNA PALDY AND JANOS BOBVOS
Central European Journal of Occupational and Environmental Medicine 2014; 20(1-2):51-67
Archív publikációink
Szakmai Kapcsolatok
Kiemelt Feladataink
Projektek
Válassza ki a fenti lenyíló menübol a projektet, melyre kiváncsi!
Korábbi honlapunk
Korábbi honlapunk a www.oki.antsz.hu címen érhető el!