GLP
Tel.: +36 1 476 1100
Fax.: +36 1 476 1390
Cím: 1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.
Levélcím: 1437 Budapest, Pf. 839.
Híreink
2015-01-19 11:31:51
Az utóbbi napokban jelentősebb légszennyezettség növekedést elsősorban a Sajó völgyben tapasztaltunk, január 13-án Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter levegő-egészségügyi helyzete kapott kifogásolt minősítést. Január 14-én már a minősített települések közül 11 városban fordult elő határérték túllépés, de a szennyezettség a tájékoztatási küszöb alatt maradt. Ezeken a napokon az időjárási helyzet kedvezett a magasabb szennyezőanyag koncentrációk kialakulásának. Január 15-én a szeles időjárásnak köszönhetően a monitorozott települések többségében javult a levegőminőség, már csak az Észak-Magyarországi régióban fordult elő kifogásolt (Kazincbarcika és Hernádszurdok), illetve Miskolc és Sajószentpéter esetében egészségtelen levegő-egészségügyi helyzet.
2014-12-16 13:04:07
A hőmérséklet jelentős ingadozása, egy betörő hidegfront, illetve a tartós hideg jelentősen megterheli szervezetünket. A hideg kellemetlen, súlyos egészségkárosító hatásait megelőzhetjük megfelelő öltözködéssel, meleg ételek és italok fogyasztásával. Ha fázik, vacog, fájdalmat vagy zsibbadást érez, ezek már a kihűlés vagy a fagyás előjelei! Előzze meg a további lehűlést testmozgással, vagy menjen belső térbe melegedni.
2014-07-04 13:05:40
A meleg fokozottan megviseli szervezetünket. A déli órákban tartózkodjunk hűvös helyen. A lakások felmelegedését úgy akadályozhatjuk meg, ha becsukjuk az ajtót, ablakot és besötétítünk. Este, éjszaka szellőztessük át a helyiségeket friss levegővel. Az elveszített folyadékot folyamatosan pótolni kell. Az idősekre, betegekre és a kisgyermekekre különösen figyeljünk oda. A kirándulók, utazók, nyaralók mindig vigyenek magukkal elegendő folyadékot. Az izzadással elveszített folyadékot és sót folyamatosan pótolni kell, legalább napi 1,5-2 L-rel több folyadékot kell fogyasztani, ami lehet magasabb só tartalmú ásványvíz, gyümölcslé, tea, csapvíz stb. Kérjük, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat. További hasznos információk a hőséggel kapcsolatban ITT érhetők el.
2014-03-26 13:33:46
Szokatlanul korán indult a tavaszi pollenszezon, a természet több héttel előrébb tart az ilyenkor megszokottnál. Egyes kora tavaszi allergén növények pollenszórása már január elején elkezdődött, most pedig már 7-8 allergén fa pollenje is jelen van és már országszerte virágzik a nyír.
2014-03-18 10:21:20
A European Environment and Health Youth Coalition (EEHYC) pályázati felhívást tett közzé. A verseny célja, hogy felhívja a közvélemény, a döntéshozók és a releváns érdekelteket a fiatalok nézeteire a szállítás, egészség és környezet kérdéseit illetően Európában.
A részletes kiírásITT elérhető .érhető el.
2014-03-10 12:00:21
Szokatlanul korán indult a tavaszi pollenszezon, a természet több héttel előrébb tart az ilyenkor megszokottnál. A mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenszórása már január elején elkezdődött, most pedig már 7-8 allergén fa is virágzik egyszerre.
2013-12-26 19:15:19
Régóta köztudott, hogy környezetünk levegőminősége hatással van közérzetünkre és egészségünkre is. A környezeti levegő minőségéről a média több fórumán (helyi újság, rádió, internet) is tájékozódhat az érdeklődő. Arra vonatkozóan azonban nem talál eligazítást, hogy egy adott légszennyezettség milyen egészségi kockázatot jelenthet önmaga, a gyermeke, vagy időskorú, esetleg asztmás hozzátartozója számára. Intézetünk kidolgozott egy értékelési rendszert, melynek célja a folyamatosan ellenőrzött légszennyező anyagok okozta rövid idejű expozíció várható egészségi hatásainak bemutatása a potenciálisan érintett lakosság egészségének védelme érdekében. Így tanácsokkal tudnak szolgálni a szív-és érrendszeri, valamint a légzőszervi betegségben szenvedők, az időskorúak, a gyermekek és azok számára, akik érzékenyebben reagálnak a levegőminőség romlására abban a reményben, hogy így jobban, előrelátóbban tervezhetik meg napi tevékenységüket. Napi rendszerességgel értékeljük Budapest és az ország 30 településének levegő-egészségügyi helyzetét a LEVEGŐHIGIÉNÉS INDEX (LHI) segítségével, térképi ábrázolással. További információk ITT érhetők el.
2013-06-18 09:28:15
A meleg fokozottan megviseli szervezetünket. A déli órákban tartózkodjunk hűvös helyen. A lakások felmelegedését úgy akadályozhatjuk meg, ha becsukjuk az ajtót, ablakot és besötétítünk. Este, éjszaka szellőztessük át a helyiségeket friss levegővel. Az elveszített folyadékot folyamatosan pótolni kell. Az idősekre, betegekre és a kisgyermekekre különösen figyeljünk oda. A kirándulók, utazók, nyaralók mindig vigyenek magukkal elegendő folyadékot. Az izzadással elveszített folyadékot és sót folyamatosan pótolni kell, legalább napi 1,5-2 L-rel több folyadékot kell fogyasztani, ami lehet magasabb só tartalmú ásványvíz, gyümölcslé, tea, csapvíz stb. Kérjük, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat. Hasznos információk a hőséggel kapcsolatban: ITT érhetőek el .
2013-06-18 09:26:35
Bár a szökőkutakat eredetileg nem fürdésre tervezték, főleg a nyári kánikulák idején az emberek szeretnének felüdülést keresni a szökőkutak vizében. Az esetleges fertőződéseket megelőzendő, fontos, hogy a kánikula idején is tartsák be a higiénés szabályokat, és ne használják fürdésre a szökőkutak vizét.
2013-02-27 13:20:56
2013. február 25-28. között az Országos Tisztiorvosi Hivatal ad helyszínt az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (angol nevén European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) által évente megrendezésre kerülő legionárius betegség tanfolyamnak. A négy napos képzésen hat ország (Görögország, Hollandia, Litvánia, Magyarország, Málta és Svédország) település egészségügyi és járványügyi szakemberei, illetve mikrobiológusai vesznek részt. A betegséget a természetes és mesterséges vizekben előforduló Legionella baktériumok okozzák. A legionárius betegség (köznapi nevén légiós betegség) tüdőgyulladással jár, amely gyakran súlyos lefolyású, halálozási aránya 10-30% között mozog Magyarországon.
Friss publikációk
ANNA PALDY AND JANOS BOBVOS
Central European Journal of Occupational and Environmental Medicine 2014; 20(1-2):51-67
Archív publikációink
Szakmai Kapcsolatok
Kiemelt Feladataink
Projektek
Válassza ki a fenti lenyíló menübol a projektet, melyre kiváncsi!
Korábbi honlapunk
Korábbi honlapunk a www.oki.antsz.hu címen érhető el!