GLP
Tel.: +36 1 476 1100
Fax.: +36 1 476 1390
Cím: 1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.
Levélcím: 1437 Budapest, Pf. 839.
Híreink
2010-11-02 15:08:06
A WHO és az Országos Környezetegészségügyi Intézet szervezésében értekezlet került megrendezésre intézetünkben a WHO római regionális és budapesti irodájának szakemberei, valamint a szlovák, szlovén és magyar környezet és egészség témakörben járatos szakemberek részvételével. A találkozó célja egy jövő évben szervezendő környezet és egészség témakörre kiterjedő képzés megszervezése, amely jelentősen emelheti a szakterületen dolgozók munkájának szakmai színvonalát. A résztvevők megállapodtak a tervezett képzés főbb témaköreiben, emellett beszámolók hangzottak el a részt vevő országok egészségi és környezeti állapotáról és a főbb prioritásokról.
2010-10-08 19:35:25
A szállópor egészségre gyakorolt hatásairól részletes elemzést találhatnak a http://oki.antsz.hu/files/levego/whoguidline-pm.pdf elérhetőség alatt.
2010-08-27 08:59:34
Az ENSZ Közgyűlése fontos mérföldkőként 2010. július 28-án határozatában alapvető emberi jogként ismerte el a tiszta vízhez és a megfelelő szennyvízelhelyezéshez jutás jogát. A határozat felszólítja a világ országait illetve a nemzetközi szervezeteket, hogy szükséges erőforrások biztosításával és technológia átadásával segítsék- elsősorban a fejlődő országokat - azon cél megvalósításában, hogy mindenki számára biztosítható legyen a biztonságos, tiszta, elérhető és megfizethető ivóvíz és a megfelelő szennyvíz-elhelyezés. Az általános felfogással ellentétben, ezen cél elérése a Pán-Európai Régióban is még számos területen teljesítendő feladat. A Pán-Európai Régióban jelenleg közel 140 millió ember, az európai népesség 16 százaléka, számára nem biztosított a vezetett vízhez való hozzáférés, és mintegy 85 millió ember esetében pedig a megfelelő szennyvízelhelyezés nem megoldott.
2010-08-26 15:06:58
A parlagfű szezon csúcsa felé közeledünk, a legmagasabb napi koncentrációk augusztus végén, szeptember első két hetében várhatók. Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata Jelenleg 18 állomáson monitorozza a levegő pollenkoncentrációját. Az elmúlt évekkel igen nehéz összevetni a jelenlegi adatokat, mivel a szezon egy héttel később indult, és még nem érte el a csúcsot. A parlagfű pollen napi koncentrációjáról a http://oki.antsz.hu oldalon lehet tájékozódni, Budapest adatait minden nap frissítjük. A többi város heti pollenszennyezettségéről legkésőbb a következő hét péntekén frissülnek az adatok, amelyek a napi értékek alapján súlyozott heti átlag koncentráció kategóriák. Néhány jó tanács: a parlagfű allergiások augusztus-szeptemberben elsősorban a magas hegyekben tudnak zavartalanul üdülni. A parlagfű allergiások virágzási időben ne irtsanak parlagfüvet, nem tanácsoljuk, hogy leheveredjenek a fűre, hiszen föld közelben még magasabb a pollen koncentráció, mint amit a csapdák befognak.Ha magas a légköri pollenkoncentráció, azt ajánljuk, hogy a parlagfű allergiások minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, elsősorban 10-14 óra között. Ilyenkor a legmagasabb ugyanis a napi pollenkoncentráció. Szellőztetni éjfél és hajnali négy óra között tanácsos. A lakásban gyakran kell porszívózni, hasznos a vizes, lemosás-felmosás is. Gyakran mossanak hajat, hogy eltávolítsák a hajra tapadó pollenszemeket, amik éjszaka, a párnára tapadva és belélegezve okozhatnak problémát.
2010-07-16 11:10:25
A megfelelő természetes fürdőhely kiválasztásához ajánljuk intézetünk fenti térképes megjelenítésű fürdővíz minőségi adatbázisának megtekintését.
2010-07-16 11:06:56
Az Országos Környezetegészségügyi Intézet és a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal Vízbiztonsági Tudományos Bizottságának ajánlása: A hőség által kiváltott egészségártalmak kivédésének leghatékonyabb módja a bőséges, napi 2-4 liternyi folyadékfogyasztás, ezért a megfelelő folyadékbevitelre a nagy melegben fokozottan figyeljünk.A nagy folyadékvesztéssel járó időszakban a 20-200 mg/l nátriumtartalmú vizek fogyasztása is előnyös lehet.
2010-07-16 10:59:54
Bár a szökőkutakat eredetileg nem fürdésre tervezték, főleg a nyári kánikulák idején az emberek szeretnének felüdülést keresni a szökőkutak vizében. Az esetleges fertőződéseket megelőzendő, fontos, hogy az emberek a kánikula idején is tartsák be a higiénés szabályokat, és ne használják fürdésre a szökőkutak vizét.
2010-07-13 15:41:24
A meleg fokozottan megviseli szervezetünket. A déli órákban tartózkodjunk hűvös helyen. A lakások felmelegedését úgy akadályozhatjuk meg, ha becsukjuk az ajtót, ablakot és besötétítünk. Este, éjszaka szellőztessük át a helyiségeket friss levegővel. Az elveszített folyadékot folyamatosan pótolni kell. Az idősekre, betegekre és a kisgyermekekre különösen figyeljünk oda. A kirándulók, utazók, nyaralók mindig vigyenek magukkal elegendő folyadékot. Az izzadással elveszített folyadékot és sót folyamatosan pótolni kell, legalább napi 1,5-2 L-rel több folyadékot kell fogyasztani, ami lehet magasabb só tartalmú ásványvíz, gyümölcslé, tea, csapvíz stb. Kérjük, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat.
Hasznos információk a hőséggel kapcsolatban: a Lakossági tájékoztatás menüpontunk alatt
2009-11-12 12:32:55
A következő 5. Európai Környezet és Egészség Miniszteri Konferenciára való felkészülés három magas szintű előkészítő találkozója közül a második Madridban került megrendezésre, amely során elsősorban a regionális célkitűzések közül a III (RPG) és a IV (RPG) került megtárgyalásra. A fő prioritások tárgyalása során kiemelt szempontként a tiszta, egészséges levegő, a kémiai anyagoktól és zajtól való védelem jelent meg. A tagállamok kapcsolódó tapasztalataikat, kutatási eredményeiket ismertették.
Friss publikációk
ANNA PALDY AND JANOS BOBVOS
Central European Journal of Occupational and Environmental Medicine 2014; 20(1-2):51-67
Archív publikációink
Szakmai Kapcsolatok
Kiemelt Feladataink
Projektek
Válassza ki a fenti lenyíló menübol a projektet, melyre kiváncsi!
Korábbi honlapunk
Korábbi honlapunk a www.oki.antsz.hu címen érhető el!